De omgeving

De omgeving

Camping Vierhuis is gesitueerd aan de oostzijde van het Tjeukemeer, in het zuiden van Friesland. Onze camping is eenvoudig te gebruiken via de A6 vanuit het zuiden/westen, de A32 vanuit het oosten/noorden of de A7 vanuit het noordwesten. Vroeger heette deze plek Vierhuis maar later is het postadres Rohel geworden. Rohel is een streek langs het Tjeukemeer zonder een bebouwde kom.

Het Tjeukemeer

Het Tjeukemeer (Tsjûkemar) is het grootste binnenmeer van Friesland. Omdat het niet overal even diep is wordt het niet druk bevaren. Er zijn diverse eilandjes in het meer. De noordoostzijde (grenzend aan de camping) van het meer is rijk van natuur en leent zich voor een heerlijke wandeling over de dijk. Het meer is kenmerkend voor het veengebied rondom het meer. Het meer staat tevens bekend als “spookachtig” niet in de laatste plaats door de legende van Tsjûke en Margje.....

Het Tjeukemeer leent zich uitstekend voor surfers. Op 2 km afstand, in Delfstrahuizen, is een mooie opstapplek voor surfers. In de winter is dit een geliefde plek voor ijszeilers. Bij Paviljoen Tjeukemeer is gelegenheid voor waterskiërs.

Sintjohannesga/Rotsterhaule

Dit is een tweelingdorp ten noorden van Rohel (3 km) met o.a. een supermarkt. U kunt via Sintjohannesga op de fiets een leuke trip maken naar het Nannewiid een klein veenmeertje nabij Oudehaske.

Echtenerbrug/Delfstrahuizen

Ook dit is een tweelingdorp maar dan ten zuiden van Rohel (4 km). Hier is een supermarkt, een bouwmarkt en een warenhuis. Echtenerbrug heeft tevens enkele gezellige horecagelegenheden. Het tweelingdorp wordt in tweeën gesneden door de Pier Christiaansloot welke het Tjeukemeer met de Tjonger verbindt. In de zomer zijn er diverse festiviteiten in het dorp.

Oosterschar

Op ruim 1 km van onze camping ligt het Oosterschar (Fries: Easterskar), een laagveenmoerasgebied met uitgestrekte rietlanden, soortenrijke graslanden en moerasbos. Voor vogels en vlinders is dit 523 hectare grote natuurgebied van groot belang. Het Oosterschar is vrij toegankelijk op wegen en paden. Langs de Skardyk is een picknickplaats. Vogelkijkhut Skiere Goes is een aanrader deze ligt aan de Richard Jungweg. Bij de hut is een parkeerplaats. Het Oosterschar heeft een positieve invloed op de natuurontwikkeling op onze boerderij.

Joure, altijd gezellig!

Joure is de hoofdplaats van onze gemeente “De Friese Meren” en heeft een karakteristieke winkelstraat met de prachtige “Jouster Toer” in het midden. Daarnaast heeft Joure heeft diverse festiviteiten zoals de Friese ballonfeesten, de boerebrulloft, de romantische markt, op’e Sjouwer, etc. In de zomermaande is er altijd iets te doen. Joure is gezellig en gemoedelijk en…parkeren is gratis! In Joure is een groot subtropisch zwembad met binnen- en buitenbaden. Museumliefhebbers komen aan hun trekken in Joure. Museum Joure is een verrassend groot binnen- en buitenmuseum bestaande uit 10 gebouwen, ruime kades en een sfeervolle grote museumtuin. Wist u dat Douwe Egberts zijn oorsprong vindt in Joure? In het museum kunt u daar niet omheen!

Heerenveen

Sc Heerenveen, Thialf, turncentrum en sportstad. Wie kent deze beroemde plekken niet? Ook Heerenveen bruist zoals tijdens de Night of de Koemarkt. Heerenveen heeft uitgebreide winkelfaciliteiten en uitgaansgelegenheden. Vlakbij het schilderachtige Landgoed Oranjewoud, nabij Heerenveen ligt Museum Belvédère. Museum Belvédère is hét museum voor moderne en hedendaagse kunst. Museum Willem van Haren is een cultuurhistorisch museum in Heerenveen.

Lemmer

Lemmer staat bekend om haar watersport, de haven en het IJsselmeer. Bij Lemmer is een groot strand. In de haven zijn er leuke eetgelegenheden. In december 2013 werd Lemmer tijdens Serious Request door 3fm uitgeroepen tot leukste dorp van Friesland.

De Friese Elfsteden

Geen van de hierboven genoemde plaatsen vallen onder de beroemde Friese Elfsteden. Ook die steden zijn de moeite van een bezoek waard zoals bv Sloten, Hindelopen of Workum. Leeuwarden is uiteraard de bekendste en ligt 35 km ten noorden van Rohel.

Zwemmen in het buitenwater

Er zijn diverse mogelijkheden voor zwemmen in het buitenwater. In de eerste plaats kan dat in de vaart langs de boerderij. Ook langs de dijk is er mogelijkheid tot zwemmen. Beide gelegenheden zijn niet netjes aangelegd of eenvoudig toegankelijk, tevens ongeschikt voor kinderen. In Rohel is bij Paviljoen Tjeukemeer een zwemstrandje. Ook nabij Sint Nicolaasga kunt u op een strand zwemmen in het Tjeukemeer. In Lemmer is een prachtig zandstrand in het IJsselmeer.

Sportgelegenheden

Kanovaren, waterfietsen, boeregolf en steppen kan vanaf de camping
Zwembad “De Stiennen Flier” Joure
Bowlingcentrum Joure en Heerenveen
Bootverhuur Echtenerbrug
Waterskiën Rohel
Surfen Delfstrahuizen

Cultuur

Museum Joure
Museum Belvedére Heerenveen
Museum Willem van Haren Heerenveen
Stoomgemaal Tacozijl Lemmer
Fries museum Leeuwarden
Fries landbouwmuseum Eernewoude
Hobbe van Baerdt Tsjerke Joure

Happen en Stappen

Restaurant Gasthuys Joure
Restaurant Anno 88 Heerenveen
Brasserie La Fontaine Heerenveen
Eetkaffee “Dikke Tut” Echtenerbrug
Jachthaven Vierhuis (tevens afhaal op loopafstand)
Hotel Restaurant “De Tjongervallei” Delfstrahuizen.
Koeknuffelen DelfstrahuizenLuxe Vakantie Friesland